Zeven tips om beter te plannen

Plannen helpt om overzicht te krijgen en het helpt voor rust in je hoofd. Hier vind je zeven tips om goed te kunnen plannen!

Tijdens mijn eerste studiejaar had ik echt geen idee wat ik moest met alle deadlines, leerstof, opdrachten en mijn tijdsindeling. Met vallen en opstaan leerde ik wat voor mij wel werkte, en wat totaal niet. Over een periode van vijf jaar heb ik dan ook mijn planningskills aardig ontwikkelt. Inmiddels ben ik klaar met studeren en werk ik doordeweeks lekker voor mijn eigen bedrijf. Ik moest weer een nieuw ritme vinden. Dat is niet altijd makkelijk, maar met deze handige tips lukt dat me goed:

1. Plan je weken in op een vast moment

Voor mij is dat de vrijdag, dan kijk ik wat ik in het weekend wil gaan doen en hoe mijn volgende week eruit ziet. Ik prik er een vast momentje voor en dan plan ik alles in.

 

2. Plan ook je maaltijden in

Het helpt mij om met het maken van mijn weekplanning, ook te kijken naar wat ik wil koken de week erna. Dat is niet alleen fijn om gewoon te weten, maar het is ook handig met het doen van boodschappen.

 

3. Plan (grote) huishoudtaken op vaste een dag

Ik zorg ervoor dat ik huishoudtaakjes op vaste dagen doe. Zo doe ik op maandag boodschappen, maak ik dinsdag de badkamer schoon en was ik het beddengoed elke vrijdagochtend. Dit zijn voor mij wat grotere taken en daarom helpt het om deze op een vaste dag te doen. Voel je vrij op dit op de dagen te plannen dat het jou uitkomt natuurlijk!

 

4. Maak lijstjes per dag

Met een eigen onderneming kun je zo de tijd vergeten, zeker als je in mijn geval opgaat in het doen wat je leuk vind. Aangezien toch alles voor je bedrijf is, kan ik ook ineens een paar uur met een spontaan idee bezig zijn. Daarom helpt een lijstje per dag mij goed en ook bepaalde tijdsvlakken. Zo plan ik realistisch en heb ik meer overzicht.

 

5. Prioriteer

Zijn er taken die je móet doen? Zet ze vooraan in de planning, maar als het dingen zijn die je niet meteen hoeft uit te voeren, schuif ze dan nog even door.

 

6. Zorg dat je planning haalbaar is

Wees realistisch (en lief!) richting jezelf en je planning. Lukt het je niet om al je taken op de ingeplande dag uit te voeren? Zet ze dan op het lijstje voor ‘nog niet gelukte to-do’s’.

 

7. Plan ruimte in voor taken die nog niet zijn gelukt

Soms lukt het niet om je takenlijstje af te werken en moet je iets wel in dezelfde week afmaken, zorg dan dat je een moment in de week plant waar je klusjes kunt aftikken die nog niet lukten.

 

Ik hoop dat deze tips je helpen! Hieronder vindt je een gratis weekplanning download. Happy planning(s)!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: